De leden van de genetische verwante Lactobacillus casei groep (L. casei, L. paracasei en L. rhamnosus) worden al enkele jaren intensief bestudeerd omwille van hun belangrijke toepassingen in zowel de voedingsindustrie als hun gebruik als probiotica. Onze resultaten, onlangs gepubliceerd in het vakblad mSystems, tonen echter aan dat veel van deze stammen uit deze groep foutief geclassificeerd zijn. Uit een uitgebreide genoomstudie bleek vooral dat veel L. casei eigenlijk hernoemd dienen to worden naar L. paracasei

Na onze herclassificatie, bleek dat er slechts 10 van de 183 bestudeerde genomen nog als echte L. casei stammen gezien kunnen worden. De meeste van deze stammen tonen bovendien nog enkele interessante eigenschappen. Zo blijken ze allemaal over een catalase gen te beschikken, wat hen waarschijnlijk meer resistent maakt tegen oxidatieve stress. Daarnaast zijn we erin geslaagd om zo’n L. casei stam, AMBR2, te isoleren uit de bovenste luchtwegen. We ontdekten dat deze stam minstens één of twee grote, geglycosyleerde oppervlakte adhesines bevatten. Deze nieuwe ontdekking wordt momenteel verder onderzocht in een nieuwe studie.

Lees meer (in het Engels) over onze vrij toegankelijke studie op:
http://msystems.asm.org/content/2/4/e00061-17