Menselijke neus telt vijf bacteriëntypes

Eerste ProCure resultaat – samenwerking Prof. Lebeer & Prof. Vanderveken – doctoraatstudenten Ilke De Boeck & Stijn Wittouck

Bloedgroepen kennen we al lang. Recent ontdekten wetenschappers ook dat er bij de mens drie types darmflora voorkomen. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen stelden nu vast dat ook de beestjes in eenieders neus kunnen onderverdeeld worden, in vijf verschillende types. Die nieuwe inzichten dragen op termijn bij tot een betere bestrijding van luchtwegeninfecties, zegt Sarah Lebeer (UAntwerpen).

Vorig jaar doneerden honderd gezonde vrijwilligers een neusstaal aan wetenschappers van de onderzoeksgroep ENdEMIC (Environmental Ecology & Microbiology) van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen (UAntwerpen). Doctoraatsstudenten Ilke De Boeck en Stijn Wittouck gingen aan de slag met dat materiaal, onder begeleiding van de professoren Sarah Lebeer en Oliver Vanderveken.

Uit de analyses blijkt dat de stalen onder te verdelen zijn in vijf types neusbacteriën, leggen de onderzoekers uit. Ze kunnen worden uitgesplitst in een Moraxella-type, een Streptococcus-type, een Haemophilus-type, een Fusobacterium-type en een gemengd type van Staphylococcus/Corynebacterium/Dolosigranulum. De types kregen hun naam op basis van de meest voorkomende bacterie. Omdat we enkel gezonde vrijwilligers hebben onderzocht, zijn deze types representatief voor een gezonde neusflora.

Het onderzoek biedt de wetenschappers een solide basis om nu uit te gaan zoeken welke rol bepaalde bacteriën spelen bij infecties van de bovenste luchtwegen en in de neus-keel-oorholtes. Lebeer en Vanderveken: Op langere termijn hopen we meer gerichte therapie te kunnen ontwikkelen voor de bestrijding van deze infecties.

Lees het nieuws op de site van het Gazet van Antwerpen